Noi frontiere in chirurgia uniport asistata robotic:
Un sistem robotic inovativ cu instrumente cu dexteritate marita
Echipa
Director Proiect - Prof. Dr. Ing. Doina Pisla (CV, brainmap)
Prof. Doina Pisla a terminat studiile de doctorat in anul 1997 la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, in domeniul modelarii si simularii robotilor si este profesor din anul 2005 si conducator de doctorat din 2007. Sub conducerea sa s-au elaborat 11 teze de doctorat in cadrul domeniul roboticii medicale. Alti 7 doctoranzi sunt in diferite etape de doctorat sub conducerea dnei. Prof. Pisla. Prof. Pisla a fondat in anul 2001 in colaborare cu Universitatea Tehnica din Braunschweig, Germania, Centrul de Cercetare pentru Simulare si Testarea Robotilor (CESTER), care este unul dintre centrele de excelenta din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
Competente si responsabilitati: teoria mecanismelor, roboti paraleli medicali, cinematica robotilor, dinamica robotilor, simulari, siguranta robotilor, management.
Membru cheie - Prof. Dr. Ing. Nicolae Plitea (CV, brainmap)
Domnul Prof. Nicolae Plitea este coordonatorul stiintific al centrului de cercetare CESTER, cu o experienta de peste 40 de ani in dezvoltarea robotilor paraleli, avand dezvoltate peste 40 de structuri robotice noi cu arhitectura paralela. Recunoscut de multi drept parintele fondator al robotilor paraleli in Romania, experienta domnului Prof. Plitea va sprijini implementarea cu succes a proiectului.
Competente si responsabilitati: sinteza mecanismelor, modelare cinematica si dinamica.
Membru cheie - Prof. Dr. Ing. Calin Vaida (CV, brainmap)
Domnul Prof. Calin Vaida a obtinut titlui de doctor in anul 2009 si a dezvoltat primul robot chirurgical din Romania (PARAMIS). In anul 2010 a castigat o bursa post-doctorala pentru dezvoltarea unei noi solutii pentru cresterea spatiului de lucru al instrumentelor chirurgicale prin adaugarea unei articulatii cu mai multe curburi la instrumentele clasice. In anul 2019 Prof. Vaida si-a sustinut teza de abilitare intitulata "Medical robotic systems with application in surgery, oncology and rehabilitation".
Competente si responsabilitati: optimizarea spatiului de lucru, modelare CAD, simulari, control in timp real.
Membru cheie - Conf. Dr. Ing. Bogdan Gherman (CV, brainmap)
Domnul Conf. Bogdan Gherman preda in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, din anul 2012 cu accent pe programarea calculatoarelor si a robotilor. Domnul Conf. Gherman si-a concentrat activitatea asupra robotilor medicali, dezvoltand cu succes, in cadrul studiilor de doctorat, primul sistem robotic romanesc pentru manipularea instrumentelor chirurgicale active (PARASURG).
Competente si responsabilitati: modelarea numerica si simulare, agenti de decizie.
Membru cheie - Conf. Dr. Nicolae Crisan (CV, brainmap)
Domnul Conf. Nicolae Crisan preda in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si isi desfasoara activitatea la Spitalul Municipal "Clujana" din Cluj-Napoca. Are competente in chirurgia laparoscopica si robotica a patologiilor benigne si oncologice si etiopatogenia cancerului de prostata.
Competente si responsabilitati: chirurgia robotica, chirurgia minim invaziva, chirurgie generala si abdominala.
Alti cercetatori
Echipa Challenge va avea, de asemenea, cinci tineri cercetatori:
Prof. Dr. Ing. Adrian Pisla(CV, brainmap)
Conf. Dr. Ing. Florin Covaciu(CV, brainmap)
Dr. Ing. Paul Tucan (CV, brainmap),
avand competente in modelarea robotilor, analiza matematica, simulare si modelare, realitate virtuala.
Dr. Iulia Andras (CV, brainmap)
de la UMF, Cluj-Napoca cu competente in chirurgie laparoscopica si robotica. Mai mult, echipa Challenge este completata si de doi doctoranzi:
Drd. Ing. Gabriela Rus (CV, brainmap)
Drd. Ing. Alexandru Pusca (CV, brainmap)
implicati in toate activitatile de cercetare.