Noi frontiere in chirurgia uniport asistata robotic:

Un sistem robotic inovativ cu instrumente cu dexteritate marita

Realizari


ACKNOWLEDGEMENT

Aceast proiect este sustinut de un grant al Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, CNCS/CCCDI - UEFISCDI, numarul proiectului PCE171/2021 - Challenge in cadrul PNCDI III.

Prima faza a proiectului Challenge s-a încheiat cu urmatoarele rezultate:

Patru (4) solutii conceptuale pentru robotii paraleli pentru SSLS
Doua (2) modele geometrice pentru doua (2) dintre solutiile conceptuale pentru robotii paraleli pentru SSLS
Doua (2) solutii conceptuale pentru instrumente chirurgicale cu dexteritate
Identificarea modelelor matematice utile pentru analiza mecanismelor pentru robotii paraleli pentru SSLS
Solutie conceptuala AI/AR cu toate functionalitatile definite
Solutie conceptuala pentru arhitectura de comanda a sistemului robotic Challenge

A doua faza a proiectului Challenge s-a încheiat cu urmatoarele rezultate:

Doua (2) rapoarte privind modelarea geometrica si cinematica a fiecarui robot
Doua (2) rapoarte privind analiza completa a singularitatilor si modelarea spatiului de lucru (pentru fiecare structura) cu maparea rigiditatii si dexteritatii (modul 4+1 grade de libertate)
Un modul VR pentru programul de control
Un agent AI cu comportament sugestiv ca reactie la evenimente neprevazute
Un program software cu modul VR si modele cinematice
Un raport de optimizare pentru sistemul robotic propus

A treia faza a proiectului Challenge s-a încheiat cu urmatoarele rezultate:

Un raport privind modelul experimental al sistemului robotic Challenge
Un raport privind validarea pe baza testelor si simularilor sistemului Challenge

Proiecte nationale si internationale:

Proiect National de tip PED, call PN-III-P2-2.1-PED-2021, cod PN-III-P2-2.1-PED-2021-2790 – Acronim Enhance, intitulat „Sistem robotic inovator si sigur pentru tratamentul imbunatatit, orientat pe pacient, al cancerului de ficat” coordonat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (director proiect: prof. Doina Pisla).

Proiect International Horizon Europe (HORIZON), Call: HORIZON-EIC-2022-PATHFINDEROPEN-01 Cod: 101099484 — Acronim: ARISTOTELE, intitulat Development of an innovative, AI-driven surgical device for Trans Urethral Resection of the Bladder (TURB), coordonat de CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE – Italia, avand ca parteneri Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (responsabil: prof. Doina Pisla) si Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (responsabil: prof. Nicolae Crisan).

Proiect in competitie nationala cu Ministerul Apararii Nationale, cu titlul „Sistem tip exoschelet pentru augmentare umana”, finantat, cu numarul 1-PSCD/2022, perioada de implementare: 2022-2025.

Proiect International in cadrul competitiei PNRR/2022/C9/MCID/I8./Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane inalt specializate din strainatate in activitati de cercetare, dezvoltare si inovare, cu titlul „New smart and adaptive robotics solutions for personalised minimally invasive surgery in cancer treatment –ATHENA”, CF 116/15.11.2022, contract de finantare nr. 760072/23.05.2023 coordonat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Proiect International in cadrul competitiei PNRR/2022/C9/MCID/I8./Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane inalt specializate din strainatate in activitati de cercetare, dezvoltare si inovare, cu titlul „New frontiers in adaptive modular robotics for patient-centered medical rehabilitation – ASKLEPIOS”, CF 121/15.11.2022, contract de finantare nr. 760071/23.05.2023, coordonat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Proiect National in cadrul competitiei „Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, Axa 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor” cu titlul: „Cresterea calitatii vietii pacientilor prin sisteme telerobotice inteligente pentru tratamentul personalizat al deficitului neuromotor – APOLLO”, Numar finantare: Nr.9/1.2.1 PTI ap.2/23.02.2023.

Lucrari plenare:

In cadrul conferintei 8th International Conference on Advancements of Medicine and Health Care through Technology (MediTech 2022), conferinta care a avut loc in Cluj-Napoca, Romania, Prof. dr. ing. Doina Pisla a sustinut online lucrarea plenara „Innovations in Medical Robotics”.(link)

In cadrul conferintei 13th IFToMM International Symposium on Science of Mechanisms and Machines (SYROM 2022) and the XXV International Conference on Robotics (ROBOTICS 2022), conferinta care a avut loc la Iasi, Romania, Prof. dr. ing. Doina Pisla a sustinut lucrarea plenara „Recent Advances in MedicalRobotics.(link)

In cadrul conferintei 32nd International Conference on Robotics in Alpe-Adria-Danube Region (RAAD 2023), conferinta care a avut loc in Bled, Slovenia, Prof. Dr. Ing. Doina Pisla a sustinut lucrarea plenara “Advances in Medical Robotics”.(link)

In cadrul conferintei 8th International Workshop on New Trends in Medical and Service Robots (MESROB 2023), conferinta care a avut loc in Craiova, Romania, Prof. Dr. Ing. Doina Pisla a sustinut online lucrarea plenara “Recent Advances in Robotic Surgery for Cancer Treatment”.(link)

In cadrul conferintei “EMERALD Multiplier Event on: EMERALD Applied Research Teaching Methods for 3D printing in bio-mechatronics”, conferinta care a avut loc in Cluj-Napoca, Romania, Prof. Dr. Ing. Doina Pisla a sustinut lucrarea plenara “Innovations in Medical Robotics”.(link)

Workshopuri:

In data de 20.09.2022 a fost realizat un workshop international (eveniment hibrid), avand titlul: “Innovative Approaches in the Development of New Robotic Solutions for Single Incision Laparoscopic Surgery”, la care au participat alaturi de membrii proiectului personalitati din lumea medicala precum si cercetatori straini: Giuseppe Carbone (Universitatea din Calabria, Italia), Damien Chablat (Universitatea din Nantes, France) si Jose Machado (Universitatea din Minho, Portugalia).

In data de 25.10.2023 a fost realizat un workshop international (eveniment hibrid), avand titlul: “Research impact based on Challenge project results”, la care au participat alaturi de membrii proiectului personalitati din lumea medicala precum si cercetatori straini: Damien Chablat (Universitatea din Nantes, France), Giuseppe Carbone (Universitatea din Calabria, Italia), si Husty Manfred (Universitatea din Innsbruch, Austria).

Premii:

Academia Romana: In data de 7 decembrie Prof. Doina Pisla, Prof. Nicolae Plitea si Prof. Calin Vaida primesc Premiul Academiei Romane "Traian Vuia" pentru "Roboti paraleli medicali inovativi" in Aula Academiei Romane din Bucuresti.

Medalia de Aur (acordata de Universitatea Stefan cel Mare din Suceava in cadrul salonului de inventica PRO INVENT 26-28 Octombrie 2022, Cluj-Napoca).

Premiul Facultatii de Automatica si Calculatoare (salon de inventica PRO INVENT 26-28 Octombrie 2022, Cluj-Napoca).

Diploma de excelenta si medalie de aur – Familia de roboti paraleli modulari cu cuple active de translatie pentru chirurgia uniport (PRO INVENT 26-28 Octombrie 2022, Cluj-Napoca).

Diploma de excelenta si medalie de aur – Familia de roboti modulari pentru chirurgia uniport cu constrangere cinematica a punctului de insertie in organism (PRO INVENT 26-28 Octombrie 2022, Cluj-Napoca).

Premiul de excelenta pentru rezultate deosebite in domeniul bioingineriei medicale (acordat de Universitatea de Medicina si Farmaie Iasi).

Diploma de excelenta - Medalia de argint – Family of modular robots for SILS surgery with kinematic constraint of the insertion point in the body (Inventica 22-24 Iunie 2022, Iasi).

Diploma de excelenta - Medalia de argint – Family of parallel modular robots with active translation joints for SILS Surgery (Inventica 22-24 Iunie 2022, Iasi).

Diploma - Medalia de aur obtinuta pentru inventia cu titlul "Familie de roboti paraleli modulari cu cuple active de translatie pentru chirurgia uniport" (Salonul International de Inventii si Inovatii "Traian Vuia", 10 Octombrie 2022, Timisoara).

Diploma - Medalia de aur obtinuta pentru inventia cu titlul "Familie de roboti modulari pentru chirurgia uniport cu constrangere cinematica a punctului de insertie in organism" (Salonul International de Inventii si Inovatii "Traian Vuia", 10 Octombrie 2022, Timisoara.

Diploma de excelenta si trofeul de aur pentru materializarea si realizarea de brevete in chirurgia laparoscopica robotizata si reabilitare (EUROINVENT 26-28 Mai 2022, Iasi).

Diploma - Medalia de argint si certificat de participare obtinute pentru brevetul cu titlul "Family of parallel modular robots with active translation joints for SILS surgery" (EUROINVENT 26-28 Mai 2022, Iasi).

Diploma - Medalia de argint si certificat de participare obtinute pentru brevetul cu titlul "Family of modular robots for SILS surgery with kinematic constraint of the insertion point in the body" (EUROINVENT 26-28 Mai 2022, Iasi).

Diploma de excelenta acordata de INFLPR (Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei) in cadrul salonului de inventica EUROINVENT 26-28 Mai 2022.

"Gold best research paper award" pentru lucrarea intitluata: "Structural Study of a Robotic System for SILS Surgery" in cadrul celei de a 8-a editie a conferintei internationale MESROB 2023, care a avut loc la Craiova.

Distinctia "Satit Chula Innovation Society Special Award" din Thailanda, oferita pentru brevetul A00733/03.12.2021 "Family of parallel modular robots with active translation joints for SILS surgery".

Distinctia "Special Award" oferita de Universitatea Politehnica Timisoara, pentru brevetul A00734/03.12.2021. "Familie de roboti modulari pentru chirurgia uniport cu constrangere cinematica a punctului de insertie in organism".

În perioada 5-10 noiembrie 2023 s-a desfasurat la Tokyo, Japonia Congresul Mondial IFToMM (International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science). Congresul, aflat la a 16-a editie, a reunit peste 500 de delega?i din întreaga lume in domeniul Stiintei Mecanismelor si Masinilor, unde Doamna profesor Doina Pîsla de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a primit în cadrul Galei de premiere din 8 noiembrie 2023 premiul:“IFToMM Dedicated Service Award”, cel mei prestigios premiu oferit de catre aceasta organizatie de înalta Tinuta Stiintifica si profesionala.

Cereri de brevet:

"Familie de roboti paraleli modulari cu cuple active de translatie pentru chirurgia uniport", Autori: Pisla Doina, Birlescu Iosif, Vaida Calin, Tucan Paul, Gherman Bogdan, Plitea Nicolae, numar inregistrare OSIM A00733/03.12.2021.

"Familie de roboti modulari pentru chirurgia uniport cu constrangere cinematica a punctului de insertie in organism", Autori: Vaida Calin, Pisla Doina, Birlescu Iosif, Gherman Bogdan, Tucan Paul, Plitea Nicolae, numar inregistrare OSIM A00734/03.12.2021.