Ca răspuns la provocările apelului adresat, I8. Dezvoltarea unui program de atragere a resurselor umane de înaltă specializare din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare, se definesc obiectivele specifice ale proiectului ATHENA care vizează realizarea de cercetări fundamentale în următoarele domenii:
(O1) - Dezvoltarea de dispozitive robotice inteligente pentru chirurgia esofagului.
Rezultate: un instrument specializat pentru colabarea controlată a plămânilor; un dispozitiv robotic de anastomoză cu dexteritate sporita multiplan; un dispozitiv inteligent pentru procesarea automată a imaginilor intraoperatorii pentru creșterea siguranței și ergonomiei.
(O2) - Dezvoltarea de soluții robotice pentru cartografierea 3D a marginilor de rezecție în cancerul pancreatic.
Rezultate: un dispozitiv robotic pentru ghidarea adaptivă a unei sonde cu ultrasunete intraoperatorii pentru cartografierea 3D cu fuziunea imaginilor CT/MRI pentru evaluarea în timp real a marginilor de rezecție în cancerul pancreatic; un instrument software pentru generarea parametrică a unor piese de formă liberă pe baza anatomiei pancreasului pentru a asigura ecranarea (protecția) structurilor vitale învecinate în vederea realizării brahiterapiei de tip High dose-rate.
(O3) - Dezvoltarea de instrumente robotice cu dexteritate ridicată care acționează ca instrumente personalizate în chirurgia minim invazivă (MIS).
Rezultate: un instrument inteligent modular, cu dexteritate ridicată, având un cap distal activ personalizabil de unică folosință pentru acțiuni specifice în cadrul procedurilor minim invazive și monitorizarea în timp real a procedurii pe baza datelor imagistice intraoperatorii; dezvoltarea unui instrument de ghidare pasivă echilibrat dinamic pentru compensarea greutății pentru dispozitivul cu dexteritate.
(O4) - Crearea unui pol de competență în domeniul dispozitivelor robotice inteligente și adaptive pentru chirurgie în cadrul strategiilor europene de dezvoltare strategică.
Rezultate: un mediu extrem de competitiv pentru inovare în domeniul chirurgiei robotice; un program de formare pentru tineri cercetători în contextul educației mixte; programe de doctorat (3 teze susținute) și postdoctorat în cotutelă.
(O5) - Diseminarea rezultatelor cercetării, creșterea vizibilității echipei de cercetare și atragerea de noi finanțări naționale și europene.
Rezultate: publicarea a 35 de lucrări științifice, dintre care cel puțin 20 în reviste ISI (12 Q1); solicitarea a 3 granturi naționale și 3 europene pe durata proiectului (cel puțin 2 propuneri Orizont Europa); atragerea a cel puțin 800.000 Euro de fonduri suplimentare pentru cercetare.